Legenda Ferguson odchádza, v klube chce ostať ako funkcionár

08.05.2013 Celý región

Londýn 8. mája (TASR) - Tréner Alex Ferguson končí v anglickom futbalovom klube Manchester United po aktuálnej sezóne na poste hlavného kouča. V stredu to potvrdil 20-násobný anglický majster v oficiálnom stanovisku, uviedli agentúry AP aj Reuters. Hodlá ale pokračovať v klubových štruktúrach ako riaditeľ, resp. vyslanec "Red Devils".

Sedemdesiatjedenročný Škót viedol klub z Old Trafford od roku 1986, vyhral s ním 13 ligových titulov, dvakrát Ligu majstrov a veľa ďalších trofejí.

Klub hneď neoznámil meno jeho nástupcu, okamžite sa však začali objavovať špekulácie. Padlo aj meno Jose Mourinho z Portugalska, ktorý údajne po sezóne tiež skončí v Reale Madrid a podľa vlastných slov by sa chcel vrátiť do Anglicka. V tomto prípade však až doteraz bola horúcejšia stopa Chelsea Londýn, kde už Mourinho pôsobil.

Od bookmakerov má Mourinho kurz na príchod do Manchestru 1,73, pričom ten po oznámení Fergusona ešte okamžite dramaticky klesol. Druhým horúcim kandidátom je David Moyes z FC Everton. Tomu vypísali britské stávkové spoločnosti kurz 2,5.

Nad budúcnosťou Fergusona sa objavilo niekoľko pochybností po tom, čo sa už v utorok v novinách Daily Telegraph objavila informácia, že tento týždeň plánuje ukončiť kariéru.

Zdroj blízky "červeným diablom" prezradil, že Ferguson by mal poskytnúť oficiálne vyhlásenie o pokračovaní, resp. nepokračovaní kariéry pred nedeľňajším zápasom Premier League proti Swansea City.

Hoci kouč pôvodne dohady médií poprel, v stredu už nasledovalo oficiálne potvrdenie šokujúcej správy. "Rozhodnutie ukončiť kariéru patrilo k tým, ktoré som si musel veľmi premyslieť. Patrilo k tým, ktoré nie je ľahké urobiť. No je správny čas," vyhlásil škótsky kormidelník.

"Bolo pre mňa dôležité, že odchádzam na vrchole a opúšťam organizáciu v najsilnejšej možnej forme. Verím, že je tomu tak. Kvalita mužstva a jeho veková vyváženosť môžu byť zárukou pokračujúceho úspechu na najvyššej úrovni," dodal rodák zo škótskeho mesta Govan.

Ferguson ale nekončí v štruktúrach klubu, ktorý premenil do jedného z najväčších športových gigantov na svete. Bude v ňom pokračovať ako športový riaditeľ alebo vyslanec. "Už sa na tieto povinnosti, ako aj na moje ďalšie aktivity v budúcnosti teším. Musím tiež vzdať hold mojej rodine, ktorej láska a podpora boli najdôležitejšími v mojom úspechu," uzavrel.

Cez víkend sa na Britských ostrovoch objavila aj informácia, že Ferguson musí podstúpiť operáciu bedra, čo znamená, že s najväčšou pravdepodobnosťou vynechá začiatok nasledujúcej sezóny.

Sir Alex pôsobil na lavičke Manchestru United viac ako 26 rokov.

Profil Alexa Fergusona:

Alex Ferguson sa narodil 31. decembra 1941 v Škótsku. Ako 16-ročný odštartoval profesionálnu futbalovú kariéru v klube FC Queens Park. Po trojročnom pôsobení odišiel v roku 1960 do FC ST. Johnstone. Ako hráč obliekal dresy FC Dunfermline Athletic, Glasgow Rangers, FC Falkirk a FC Ayr United. V roku 1974 oznámil ukončenie hráčskej kariéry a vydal sa na trénerskú dráhu.

Jeho prvou zastávkou bol East Stirling. O sedem rokov neskôr sa tešil ako tréner zo zisku prvého titulu v škótskej lige, ktorý získal s FC Aberdeen. Prvej európskej trofeje sa dočkal v roku 1983, keď triumfoval v Pohári víťazov pohárov. Jeho zverenci zdolali vo finále španielsky Real Madrid. Po úmrtí Jocka Steina v roku 1985 dočasne prevzal kormidlo škótskej futbalovej reprezentácie. O rok neskôr viedol národný výber na majstrovstvách sveta, účinkovanie jeho tímu sa skončilo už v skupinovej fáze.

V roku 1986 odštartoval dlhú a úspešnú trénersku kapitolu v Manchestri United, kde nahradil Rona Atkinsona. O štyri roky získal s tímom prvú trofej, keď United triumfovali v FA Cupe. O rok neskôr zdolali jeho zverenci FC Barcelona vo finále Pohára víťazov pohárov. Na prvý ligový primát čakal do roku 1993 (predtým sa to Manchestru podarilo v 1967) a vyslúžil si ocenenie Tréner roka. V nasledujúcej sezóne sa United podarilo obhájiť ligový triumf, ku ktorému pridali aj trofej z FA Cupu. Obrovský úspech zaznamenal v roku 1999, keď dosiahol treble - získal trofej v Premier League, FA Cupe a Lige majstrov. V Manchestri sa mu podarilo získať celkovo 13 ligových titulov, päťkrát sa tešil zo zisku FA Cupu, štyri razy z Ligového pohára, raz vyhral MS klubov FIFA. V roku 2008 doviedol United k druhému skalpu v Lige majstrov po penaltovom rozstrele s Chelsea Londýn.

Počas Fergusonovej éry pôsobili v Manchestri United viaceré hviezdy svetového formátu - Eric Cantona, David Beckham, Ryan Giggs, Paul Scholes, Gary Neville či Cristiano Ronaldo. Počas viac ako 26 rokov si získal obrovský rešpekt a priazeň po celom svete.

V stredu 8. mája oficiálne oznámil koniec na lavičke Manchestru United.


Prehľad 49 najväčších trénerských klubových trofejí Sira Alexa Fergusona:

St Mirren: - víťaz II. škótskej ligy 1976-77

Aberdeen :3-krát titul v škótskej Premier League: 1979-80, 1983-84, 1984-85

4-krát škótsky FA Cup: 1981-82, 1982-83, 1983-84, 1985-86

1-krát škótsky League Cup: 1985-86

1-krát Pohár víťazov pohárov 1982-83

1-krát európsky Superpohár 1983

Manchester United:

13-krát anglický titul v Premier League: 1992-93, 1993-94, 1995-96, 1996-97, 1998-99, 1999-2000, 2000-01, 2002-03, 2006-07, 2007-08, 2008-09, 2010-11, 2012-13

5-krát FA Cup: 1989-90, 1993-94, 1995-96, 1998-99, 2003-04

4-krát League Cup: 1991-92, 2005-06, 2008-09, 2009-10

10-krát Charity/Community Shields: 1990, 1993, 1994, 1996, 1997, 2003, 2007, 2008, 2010, 2011

2-krát Liga majstrov: 1998-99, 2007-08

1-krát Pohár víťazov pohárov: 1990-91

1-krát európsky Superpohár: 1991

1-krát Interkontinentálny pohár: 1999

1-krát MS klubov FIFA: 2008


Reakcie na odchod Alexa Fergusona z Manchestru United, zdroj agentúra Reuters:

David Gill, šéf exekutívy Manchestru United: "Vedeli sme, že tento moment raz musí prísť. To, čo spravil pre tento klub je jednoducho nezabudnuteľné. Pracovať po boku Alexa Fergusona bol najväčší zážitok počas môjho pracovného života. Je mi veľkou cťou, že ho môžem označiť za svojho priateľa."

Joel Glazer, spolumajiteľ Manchestru United: "Alex neustále dokazoval, že je skvelým trénerom. On je však okrem toho aj obrovskou osobnosťou. Jeho odhodlanie víťaziť a oddanosť klubu boli pozoruhodné. Navždy si budem pamätať krásne momenty, ktoré sme vďaka nemu mohli prežiť. Napríklad tá magická noc v Moskve vo finále Ligy majstrov 2008..."

Paul Ince, bývalý hráč Manchestru United: "Ferguson je obrovský človek. Som šokovaný. Je to neuveriteľné. Už nikdy nezažijete niekoho podobného. Ešte pred dvomi týždňami hovoril, že plánuje pokračovať ďalšie dva roky. Je to pre mňa obrovský, skutočne obrovský šok."

Dwight Yorke, bývalý hráč Manchestru United: "Svojím rozhodnutím šokoval celý futbalový svet. Jeho tohtosezónnym cieľom bolo vyhrať Premier League, to sa mu aj podarilo. S obrovským rešpektom, možno naozaj nastal správny čas odísť."

Sean Bones, podpredseda oficiálneho fanklubu Manchestru United: "Všetci sme šokovaní... Ferguson je nenahraditeľný, mohol tu zotrvať ešte aj päť rokov. Avšak určite si po tom všetkom zaslúži oddych."

Vincent Kompany, kapitán Manchestru City: "Sir Alex, jeden z najlepších trénerov všetkých čias. Po 26 úspešných rokoch mu všetci dlžíme veľké uznanie."

Dennis Irwin, bývalý hráč Manchestru United: "Smutný deň pre Manchester United. Toto je deň, keď by sme mali oslavovať všetko, čo urobil pre Manchester. Je to šok. Bez pochýb je to najlepší tréner všetkých čias."

Sepp Blatter, prezident FIFA: "Jeho úspechy ho bez pochýb radia medzi najväčších trénerov všetkých čias. Môže vôbec jeho dlhovekosť na špičkovej úrovni niekto zopakovať?"

Michael Owen, bývalý anglický reprezentant, hráč FC Liverpool a Manchestru United: "To nemôže byť pravda! Manchester United bez Alexa Fergusona už nie je to pravé. Aký to je veľký muž. Jeho triumfy už nik nezopakuje. Je to neuveriteľné, keď človek číta zoznam jeho úspechov."

Gordon Taylor, predseda PFA: "Futbal bez Alexa Fergusona bude o čosi chudobnejší. Bol jednoducho najlepší. Pokračoval v krokoch Sira Matta Busbyho v klubovej histórii Manchestru United. A prekonal ho."

Peter Schmeichel, bývalý brankár Manchestru United: "Som šokovaný a veľmi, veľmi smutný. Je to veľmi frustrujúce."

Hugh Robertson, britský minister športu: "Sir Alex Ferguson je jedným z najväčších britských trénerov všetkých čias. Pre Manchester United odvádzal neskutočné služby. S klubom získal doma aj vo svete bezprecedentné úspechy. Jeho entuziazmus bol nekonečný a gratulujem mu k jeho neuveriteľnej trénerskej kariére."

David Cameron, britský premiér: "Bol výnimočný. Len dúfam, že po jeho odchode bude mať môj obľúbený klub Aston Villa život o čosi ľahší."

Michel Platini, prezident UEFA: "Sir Alex mal obrovský prínos pre futbal, nielen v Škótsku a Anglicku, ale naprieč celou Európou i mimo nej. Jeho odhodlanie, zmysel pre detaily a odborné oko na talenty mu počas 30 rokov vyniesli obrovské odmeny."

Richard Scudamore, výkonný šéf Premier League: "Uvedomujete si, že je to udalosť, ktorá sa raz musí stať, ale v skutočnosti očakávate, že sa nikdy nestane. Je to obrovský šok. Nikto nebol na našej scéne väčšou hviezdou ako Sir Alex Ferguson. Zanechal po sebe obrovskú stopu."

David Bernstein, predseda FA: "Úspechy Alexa Fergusona sú naozaj pozoruhodné. Je jedným z najväčších trénerov všetkých čias a súčasnej modernej éry. Jeho prínos pre anglický futbal je obdivuhodný. V mene celej FA by som mu chcel popriať pevné zdravie a veľa šťastia."

David Gold, predseda West Hamu United: "Sir Alex, prečo odchádzate? Veľa šťastia v ďalšej práci."

Patrick Vieira, bývalý hráč Arsenalu Londýn a Manchestru City: "Toto je koniec jednej veľkej éry a skutočne veľkého odborníka. A to nielen v Premier League, ale všeobecne vo futbale. Veľa šťastia, Sir Alex."

FC Arsenal, anglický futbalový klub: "Všetci v Arsenale želáme Alexovi Fergusonovi najmä veľa zdravia a šťastia."
 

Vyberte región